Binlerce Kişi Gazze'nin Kuzeyinden Kaçarken İsrail, Gazze'deki Sivillerin Durumu Nedeniyle Müttefikleri Tarafından Baskı Altına Alındı!

Binlerce Kişi Gazze'nin Kuzeyinden Kaçarken İsrail, Gazze'deki Sivillerin Durumu Nedeniyle Müttefikleri Tarafından Baskı Altına Alındı! İsrail Çarşamba günü en yakın müttefiklerinden bazılarının, yiyecek ve suyun azalması ve İsrail kuvvetlerine yaklaşma korkusu nedeniyle binlerce kişinin yaya olarak bölgenin kuzeyinden dışarı akın ettiği Gazze'deki sivillerin durumu nedeniyle baskısıyla karşılaştı.

Binlerce Kişi Gazze'nin Kuzeyinden Kaçarken İsrail, Gazze'deki Sivillerin Durumu Nedeniyle Müttefikleri Tarafından Baskı Altına Alındı!

Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun yüzde 70'inden fazlası evlerini terk etmiş durumda, ancak İsrail askerlerinin Gazze Şehri'nde Hamas militanlarıyla savaşması ve insani durumun giderek vahim hale gelmesiyle güneye gidenlerin sayısı son zamanlarda hızlandı.

Yedi varlıklı ülkeden oluşan Grup, Tokyo'daki yoğun toplantıların ardından İsrail-Hamas savaşına ilişkin ortak bir duruş ilan ederek Hamas'ı kınadı ve İsrail'in meşru müdafaa hakkını destekledi. Ancak grup Çarşamba günü ayrıca yiyecek, su, ilaç ve yakıtın "engelsiz" dağıtımı ve çatışmalara "insani duraklamalar" yapılması çağrısında da bulundu.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, insani yardımın ulaştırılması için küçük duraklamalar olasılığını açık bıraktı ancak tüm rehineler serbest bırakılmadıkça daha geniş bir ateşkes olasılığını reddetti.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yaptığı ölümcül saldırının tetiklediği savaşın sonu görünmüyor .

İsrail, Hamas'ın yönetimine son verme ve askeri yeteneklerini ezme savaşının uzun ve zor olacağını ve kıyı bölgesi üzerinde bir tür kontrolü süresiz olarak sürdüreceğini ancak bunu nasıl başaracağı belirsizliğini koruyor. İsrail'de savaşa destek güçlü olmaya devam ediyorHamas ve diğer militan gruplar tarafından alınan 240'tan fazla rehinenin kaderine odaklanılan

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne göre Salı günü yaklaşık 15.000 kişi kuzey Gazze'den kaçtı; bu rakam Pazartesi günü kalan sayının üç katıydı. İsrail'in duyurduğu günlük dört saatlik zaman diliminde Gazze'nin ana kuzey-güney otoyolunu kullanıyorlar.
BM ajansı, kaçanların arasında çocuklar, yaşlılar ve engelli kişilerin bulunduğunu ve çoğunun çok az eşyayla yürüdüğünü söyledi. Bazıları İsrail kontrol noktalarından geçmek zorunda kaldıklarını ve orada insanların tutuklandığını gördüklerini söylerken, diğerleri İsrail tanklarının yanından geçerken ellerini havaya kaldırıp beyaz bayrak kaldırdıklarını söylüyor.

Yüzlerce TIR yardım taşıdı Gazze'ye girmesine izin veriliyor. Ancak insani yardım çalışanları bunun yeterli olmadığını söylüyor.

“Şu anda Gazze'de bir ihtiyaçlar okyanusu var ve içeri giren şey okyanusta bir damla. Yakıta ihtiyacımız var, suya ihtiyacımız var, yiyeceğe ihtiyacımız var ve tıbbi malzemelere ihtiyacımız var” dedi Batı Şeria'dan konuşan Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'ndan Dominic Allen.

Bölge sakinleri Çarşamba gününe kadar Gazze Şehri'nde ve kuruluşunu çevreleyen 1948 savaşı sırasında şimdiki İsrail'den kaçan veya buradan sürülen Filistinli ailelerin barındığı Şati mülteci kampında yüksek sesli patlamalar yaşandığını bildirdi .
Gazze Şehri'nde yaşayan Muhammed Abed, "Bombalamalar ağır ve yakındı" dedi.

İsrail ordusunun baş sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari Salı günü geç saatlerde kara kuvvetlerinin "Gazze Şehri'nin derinliklerine" ulaştığını söyledi. Ordu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Hamas'ın önde gelen roket ve diğer silah geliştiricilerinden birini nerede öldürüldüğünü belirtmeden öldürdüğünü söyledi.

Hamas, İsrail birliklerinin önemli bir kazanım elde ettiği veya Gazze şehrine girdiği yönündeki iddiaları yalanladı. Her iki tarafın da savaş alanı iddialarını bağımsız olarak doğrulamak mümkün değildi.

İsrail, operasyonlarını, savaştan önce yaklaşık 650.000 kişiye ev sahipliği yapan ve ordunun Hamas'ın merkezi komutasının ve tünellerden oluşan bir labirentin bulunduğunu söylediği şehre yoğunlaştırıyor . Her ne kadar İsrail rutin olarak güneydeki militan hedeflere saldırıp çoğu zaman sivilleri öldürse de yüzbinlerce kişi son haftalarda İsrail'in emirlerini yerine getirerek şehrin bulunduğu kuzeyden kaçtı.
On binlerce Filistinli hâlâ kuzeyde kalıyor ve birçoğu hastanelere ya da BM okullarına sığınıyor. Kuzeyde haftalardır su akmıyor ve BM yardım ofisi, çalışan son fırınların yakıt, su ve un eksikliği nedeniyle Salı günü kapatıldığını söyledi . Malzeme sıkıntısı çeken hastanelerin amputasyonlar da dahil olmak üzere ameliyatları anestezi olmadan gerçekleştirdikleri belirtildi.

Gazze Şehri'nde yaşayan Majed Haroun, kadınların ve çocukların kapı kapı dolaşıp yiyecek istediğini, barınaklarda yaşayanların ise yerel bağışlara bel bağladıklarını söyledi.

Tekerlekli sandalyedeki yaşlı bir akrabasını Gazze'nin ana otoyolunda iten Ameer Ghalban, ikisinin de son üç yıldır günde bir parça ekmekle geçindiğini söyledi. “Gazze'de kuşatma mutlak hale geldiğinden insanların büyük bir kısmı topraklarını terk etti. Suyumuz yok, elektriğimiz yok, unumuz yok” dedi.

Yüzbinlerce yerinden edilmiş insanın derme çatma barınaklara tıkıldığı güneyde durum biraz daha iyi. BM ofisine göre, bir seferde 600 kişinin tek bir tuvaleti paylaşması gerekiyor.
Ölü ve yaralıların bulunduğu yakındaki El Aksa Şehitleri Hastanesi müdürü İyad Ebu Zaher'e göre, İsrail hava saldırısı Çarşamba günü Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında bir ailenin evine saldırdı, en az 18 kişi öldü ve düzinelerce kişi de yaralandı. Sağlık görevlileri ve ilk müdahale ekipleri enkazda arama yaptıkça ölü sayısının artabileceğini söyledi.

Hamas'ın kontrolündeki bölgedeki Sağlık Bakanlığı'na göre, Hamas saldırısından bu yana Gazze'de bir ay boyunca süren aralıksız bombardımanda 10.500'den fazla Filistinli öldürüldü; bunların üçte ikisi kadın ve çocuktu . Bazı durumlarda şehir bloklarının tamamının yıkılmasına neden olan grevlerde 2.300'den fazlasının gömüldüğüne inanılıyor.

Savaşın başlangıcından bu yana İsrail'de 1.400'den fazla kişi öldü; bunların çoğu, saldırı sırasında Hamas militanları tarafından öldürülen sivillerdi. O gün çok sayıda rehine de alındı. İsrail, kara saldırısının başlamasından bu yana Gazze'de 32 askerinin öldürüldüğünü ve Filistinli militanların İsrail'e her gün roket atmaya devam ettiğini söylüyor.

İsrailli yetkililer binlerce Filistinli militanın öldürüldüğünü söylüyor ve sivil ölümlerinden Hamas'ı sorumlu tutarak yerleşim bölgelerinde faaliyet göstererek sivilleri riske atmakla suçluyor. Gazze Sağlık Bakanlığı kayıp raporlarında siviller ve savaşçılar arasında ayrım yapmıyor.

Savaş , İsrail ve Lübnan'daki Hizbullah militan grubunun sınır boyunca karşılıklı ateş açmasıyla daha büyük gerilimlere yol açtı . Savaşın başlamasından bu yana İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da, çoğunlukla şiddetli protestolar ve tutuklama baskınları sırasında İsrail güçleriyle yaşanan silahlı çatışmalar sırasında 160'tan fazla Filistinli öldürüldü. Yaklaşık 250.000 İsrailli, Gazze ve Lübnan sınırındaki topluluklardan tahliye edilmek zorunda kaldı .

08 Kas 2023 - 19:51 - Dünya